søndag 20. juni 2010

Hvordan sy vokis/vognpose

Her kommer en fremgangsmåte på hvordan man lager sin egen vognpose.
Du trenger:
Ytterstoff 120cm x 150cm
Innerstoff 120cm x 150cm
Snor og snorstoppere
Glidelås 55cm
Dyne til fòr
Av utstyr trenger du:
En superenkel symaskin
Sytråd i passende farger
Strikkepinne, sikkerhetsnål eller annet verktøy til å tre tråden med
Før du begynner er det lurt å vaske stoffene slik at de krymper det de skal FØR du syr. Ikke noe er mer kjedelig enn å vaske noe man har brukt mye tid på, og så ender man opp med at det ene stoffet krymper og ikke det andre...

Brett innerstoffet så det er dobbelt så det blir 60 cm bredt. Tegn opp som vist på bildet over med følgende mål:
A=30 cm
B=60 cm
C=25 cm
D=60 cm
E=30 cm
Fra toppen av stoffet (E) og ned til toppen av streken på D tegner du en bue for hånd. Sett i nåler før du klipper, så slipper du at stoffet vrir seg og du klipper feil. Tøystykket ser da slik ut:
Legg så ytterstoffet på gulvet med mønsteret opp. Legg innerstoffet oppå ytterstoffet med mønsteret ned slik at disse ligger "face to face". Fest med nåler og klipp ut ytterstoffet som vist under.
Så er det tid for å feste glidelås. Det finnes sikkert mange lurte måter å gjøre dette på, men her kommer min versjon:
Fjern nålene fra side D og legg glidelåsens del med "håndtak" på posens venstre side med "håndtaket" ned mot ytterstoffet. Fest den med nåler langs hele veien. Bruk heller for mange enn for få nåler. Gjør det samme på motsatt side.
Sett på glidelåsfoten på symaskinen og sy fast glidelåsen til ytterstoffet som vist på bildet under. Her kan det være lurt å fjerne nålene i stede for å sy over dem da nålene må festes i litt ugunstige vinkler.
Når dette er gjort, legger du innerstoffet over glidelåsen og fester igjen med nåler. Sy så dette sammen.
Når det er gjort på begge sider syr du langs kanten på hele posen. 
NB: Husk å la det være igjen en god åpning i bunnen av posen så det er mulig å fylle den etterpå.
Så er det tid for å lage renne til tråden rundt hetta. Sy fra den ene enden av buen og til den andre. Pass på at den blir stor nok til å få gjennom tråden OG verktøyet du skal bruke for å dra tråden gjennom. 
Så er det bare å tre tråden. Dette er lettest å gjøre mens posen fortsatt er på vranga. Husk å sette på stopper på hver side av tråden.
Nå er det på tide å lage fyllet til posen. Her kan du selvsagt gjøre som du vil, meg jeg bruker billigste dyna fra jysk (40,-) men vet at andre også bruker den fra ikea (25,-). Ønsker du en tykkere pose kan du enten legge to dyner dobbelt, eller du kan velge ei anna dyne.
Legg posen oppå dyna, tegn rundt posen. 
Så syr du på streken du har tegnet FØR du klipper. Velger du å klippe først kan det bli vanskelig å sy. Ønsker du å gjøre det veldig fint kan du selvsagt sy på kantebånd på dyna, men ettersom den bare ligger inni posen velger jeg å ikke gjøre det.
Når dyna er klippet gjenstår det bare å putte dyna inni stoffet og sy igjen bunnen. Her kan du velge om du vil sette i glidelås, trykknapper (som jeg bruker) eller om du rett og slett vil sy den igjen. 
Du er nå ferdig med å lage din egen vognpose!
GRATULERER!

17 kommentarer:

 1. Så flott tutorial du har laget her, nesten synd at min minste er 10 år...
  Ha en super uke!
  Klem

  SvarSlett
 2. åååå så fin den ble, gleder meg til og bruke den stine:) ja bare litt over 3 mnd igjen, du er bare god:) mange klemmer

  SvarSlett
 3. hadde jeg skulle hatt flere småtroll så hadde jeg fått noia om ikke jeg hadde prøvd å brukt din oppskrift på vognpose her.....meeeeen, jeg skal ikke ha flere, og glad er jeg jo for det, for jeg er egentlig ganske analfabet bak symaskina så jeg hadde nok ikke klart å få til no sånno jeg......hallo liksom, hihi.....knallflinke er du jo....og fine var den...

  SvarSlett
 4. Så snill du er som gidder å legge ut forklaring på dette:)

  SvarSlett
 5. Nå ble jeg glad :) Ble se inspirert av å lese din detaljerte forklaring på hvordan en går frem. Har termin i november, så jeg har tid på å øve meg frem - noe jeg gleder meg virkelig til. Skal følge din oppskrift for vognpose nr. 1, har planer om å lage to vognposer (sommer og vinterpose). På nr. 2 får jeg gjøre om på noe hvis jeg føler behov for det. Tusen takk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig tilbakemelding da! Gøy om du skriver hvordan det gikk her.

   Slett
 6. Hvilken alder passer disse målene til? Har en gutt på snart 75 cm.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.

   Jeg brukte den fra nyfødt og til ca 8mnd tror jeg. Men er bare å gjøre målene litt lengre på flippen og på hoveddelen så blir den lengre :) LYKKE TIL!

   Slett
 7. Hei, super og lettforståelig oppskrift! Tusen takk :))
  Jeg og min mann sydde denne i går kveld, gikk overraskende fort! Eneste vi sliter litt med, er at dyna liksom ikke vil legge seg skikkelig opp i kantene øverst mot halsen. Gode tips tas veldig gjerne i mot!

  Vi har bestilt stroppestopper og snor, så det blir ettermontert.
  Sender gjerne bilde om du sysn det er artig å se hvordan du har inspirert andre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlighet for en koselig tilbakemelding, og så moro at dere gjorde det sammen! Dette gleder mitt hjerte ♥

   Det du kan gjøre er å sette en liten tråd i hvert hjørne der som du sliter med dyna. Lurer faktisk på om jeg gjorde det samme. Enten bare en liten tråd du knyter fast eller en liten pynteknapp :) Om du bruker knapp må du huske å sy den GODT fast så ikke mini får den i halsen.

   Vil GJERNE Se bilde!!! Kanskje jeg kan få legge det ut også under innlegget her?

   Moro om dere som bruker oppskriften deler den på facebook så flere kan få sydd seg en deilig pose etter eget ønske.

   Slett
 8. Hei. Denne oppskrift ser super ut! Skal sy en slik vognpose til sønnen min, han er nå 6 mnd. Er ikke noe flink å sy....men tenker å lage den større enn målene på denne, hvor store da tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og beklager at jeg ikke har svart deg før! Byttet mailadresse så da har jeg ikke fått mail om kommentarer.

   Når det gjelder størrelse er det vanskelig å si. Du må nesten måle sønnen din og se hvor stor den må være.

   Lykke til!

   Slett
 9. Hei! Jeg er også igang med denne! Super oppskrift:) jeg lurer på en ting, jeg vil gjerne sy selehull og har tenkt at det letteste er å klippe hull og sy sammen alle lagene. Men! Da blir ikke trekket avtagbart... Så da; tror du at det går an å vaske hele posen med dynen inni?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.

   Dette lurte jeg også litt på, så endte opp med at jeg droppe det... Redd dyna vil klumpe seg om du vasker hele posen sammen. Med mindre du syr dyna fast langs alle kanter samt litt rundt omkring ellers.

   Det du også kan gjøre er å kutte hull mens dyna ligger inni, så ta ut dyna, sy langs kanten på hullene både på trekket og på dyna og så legge den inni igjen. Tror det blir den beste løsningen.

   Masse lykke til. Vil gjerne se bilde av resultatet :D

   Slett
 10. Hei, så fin oppskrift! Jeg lurer på hva slags stoff du har brukt til posen? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Her har jeg brukt fleece og et mykt bomullstoff. Lykke til :)

   Slett