fredag 23. september 2011

Komper *oppskrift*

Kompe, komle, raspeball... kjært barn har mange navn, men her i sør heter det KOMPE! For noen uker siden var mamma borte for å lære meg kunsten å lage denne delikatessen, og i dag var det tid for å prøve å lage de selv. De ligger enda i gryta, så spent på om de blir gode. Håper det... I dag lagde jeg bare halv porsjon (11 små komper) men oppskriften tilsvarer ca 19 vanlige komper. 

Skrell 5 kg poteter, kutt de opp og kjør de i kjøkkenmaskinen. Man kan selvsagt raspe på et rivjern, men dette er mye mer jobb. Fikk min maskin av mannen til bursdagen for noen år siden og bruker den mye til baking.


Når du har en passe stor andel i tørkleet vrir du dette over en bolle så alt potetvannet blir samlet opp. Potetmassen legger du i en stor bolle (den til kjøkkenmaskinen om du bruker det). IKKE vri over vasken da dette skal brukes senere.

Når alle potetene er kvernet heller du vannet i bolle ut. I bunnen vil da potetmelet bli liggende igjen. Ha dette i bollen sammen med potetmassen.

Ha så i 1 ss salt (2 ss om du bruker maldonsalt), 2 never semulegryn, 4 never byggmel og 10 store kaffemål med hvetemel. Mengden mel kommer litt an på potetene, så mulig du trenger litt mindre. Kjør dette sammen med eltekroken.

Kok opp vann i ei stor gryte og ha i 1 ss salt i vannet. Lag så passe store baller, putt i trimmings, salt kjøtt eller det du måtte ønske og legg de i gryta. Lag en test først. Faller den helt fra hverandre må du ha i litt mer mel.

Til en stor porsjon brukte jeg 600g trimmings, men ble litt til overs som jeg stekte ved siden av. Smaker NYDELIG

La de trekke i et par timer i gryta. Pass på så vannet ikke koker mye og at kompene ikke setter seg i bunnen.

Nytes med tilbehør etter ønske. Her går det kun i sukker og smør, men man kan også ha stekte pølser, kjøtt, kålrabistappe og mye annet til. Men viktigst av alt, MELK♥

Bon Apeitt!

7 kommentarer:

 1. åååh, dette både så og høres godt ut.... hos oss var pappa kompemesteren, dessverre rakk jeg aldri å få han til å lære meg det før han døde, og jeg har sååååå lyst å lage selv.....men denne step-by-step visningen din så jo ganske så lik ut på hvordan han også brukte å gjøre det.....hmmmm, tro om det blir komper til uka...hihi takk vennen

  SvarSlett
 2. dette så bare herlig ut, dette skal prøvest:)

  SvarSlett
 3. Da er komper laget etter oppskrift, de ble meget bra, traff veldig bra på tykkelse deigen. De ble ikke harde og ikke løse.
  Takk for lånet. :)

  SvarSlett
 4. Fin blogg!! Takk for kompeoppskrifta, holder på å skrelle poteter nå ;)

  SvarSlett
 5. Hei skal potetene veies med skall på eller etter de et skrelt?0

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Det har så lite å si. Pleier bare å kjøpe en pose med 2,5 eller 5 kg. Aldri veid de etterpå.

   Slett