Da var middagen fortært, oppvasken tatt og kaffekoppen fylt opp så nå kan jeg dele oppskriften med dere. Tror jeg kan si at det ble vellykket, for mannen ble så mett at han måtte legge seg på sofaen etterpå...
Du gjør som følger:
Kutt opp 1 sopp, 1 gulrot, en halv rødløk, en halv purre, litt gressløk og timian. Her tar du det du vil eller det du har tilgjengelig. Jeg delte også stilken på broccolien og la i panna. Legg alt dette i en langpanne og ha over ca 2 dl vann, alt etter hvor stor panna er. Fordamper det er det bare å etterfylle litt.
Smør inn låret med olje og strø på salt og pepper i passe mengde. Stikk så termometeret i den tykkeste delen av kjøttet.
Jeg stekte ved 100 grader, men dette er litt smak-sak etter hva jeg har lest meg til på nettet. Når man bruker lav temperatur må man ha god tid. Dette låret veide 2,6 kg og brukte 4,5 timer på å nå 69 grader som kjernetemperatur.
Mens kjøttet står i ovnen har du GOD tid til å lage en deilig saus! Eksakte mål har jeg ikke, for her er det alltid slump men jeg gjør som følger:
Smelt godt med smør, og da mener jeg SMØR! Melange duger ikke i mitt kjøkken. Når smøret er smeltet tar du i mel til det blir en tykk røre før du sper ut med litt vann. Bruk også litt fløte og rømme, dette hever smaken som reklamen sier ;) Oksefond er også utrolig godt å ha i. Dette er som en tykk kraft på flaske. Fåes kjøpt på alle dagligvarebutikker. For å få den lille ekstra spissen på sausen har du i litt brunost og tyttebærsylt. NAM NAM! Når sause er ALT FOR TYKK lar du den stå til kjøttet er ferdig.
Ta ut kjøttet og legg det på ei fjøl så det får hvile seg mens du lager ferdig sausen. Sil alt som ligger igjen i langpanna og ha dette i sausen. Spe med litt mer vann om sausen fortsatt er for tykk. Mangler sausen litt farge kan du bruke litt sukkerkulør.
Når det var igjen fire grader satte jeg på potetene. Hadde også broccolli, blomkål, rosenkål og gulrøtter til.
Da jeg ikke fant en god måte å kutte opp kjøttet på kuttet jeg bare skiver mens kjøttet fortsatt satt fast på beinet. La en god kniv på bordet så kuttet vi bare av det vi ønsket. Etter maten ren-kuttet jeg kjøttet og vips, vi har deilig middag i morgen også!
Likte du oppskriften? Trykk gjerne på +1. Kom også gjerne med spørsmål om det er noe du lurer på.
å nam,det så jo bare kjempegodt ut! kjenner nesten lukta her jeg sitter;)
SvarSlettTakk for god oppskrift og lett forklaring.
SvarSlettSå koselig tilbakemelding. Tusen takk♥
Sletthei kan den lages dagen før og varmes opp...og om mulig åssen da.
SvarSlettHei.
SlettJeg har ikke testet det selv, men vil anta at det ikke er noe problem. Skulle jeg gjort det selv hadde jeg nok kuttet det opp og lagt det i en ildfast form. Dagen etter ville jeg satt det i ovnen på 150 grader med folie over til det er varmt. Sausen kan fint lages dagen før også. Men spar gjerne litt potetvann til å spe den ut med.
Lykke til og fortell gjerne hvordan det gikk.
Åh... du høres ut som min mor:)! Mamma og pappa, og mine svigerforeldre er invitert hit på rådyrlår i morgen. Det skal bli skikkelig artig å tilberede maten, og jeg bruker din oppskrift:)! God Jul, og takk for at du blogget om dette!
SvarSlettKlem fra Hannemor.
Så koselig da! Håper du har hatt en fin jul og at maten ble vellykket! Kom gjerne med tilbakemelding på om alt gitt som det skulle eller om det var noe du mener skulle vært skrevet på en annen måte.
SlettEn kjernetemperatur på 69 grader er alt for høyt, med mindre du vil ha grått kjøtt og ikke vil nyte den møre kvaliteten til det fulle. Steken bør ta's ut av ovnen når den har en kjernetemperatur på 55 grader, den vil da stige til omtrent 58 grader mens den hviler, og kjøttet vil være perfekt rosa. Temperaturen bør ikke overstige 60 grader. Jo høyere temperatur på kjøttet, jo mer vil proteinkjedene i kjøttet vri seg og presse ut vann, og steken blir mindre saftig for hver grad.
SvarSlettTullprat. Langtidsstekt kjøtt kan fint ha en temperatur på oppimot 68grader, fortsatt mørt som bare det.
SlettStemmer det. Denne stekte i 4,5 timer for å nå en kjernetemperatur på 68 grader. Rosa og fin inni, og mør som bare det.
SlettDenne oppskriften skal jeg prøve til lørdag👍😁
SvarSlettEit tips som er verdt å merke seg er at rådyrlåret bør kvile på benken ein halvtime, innpakka i folie! Imens låret kviler brukar ein sjyen som har samla seg i langpanna etter steikinga til å lage brun saus :)) Om ein i tillegg har bruna låret i steikepanna før ein sett det inn i omnen, har du ei kjempegod sjy der også til å bruke i sausen. (Og smøret til sausen bruner ein godt før ein begynner å spe med mjøl og etterkvart sjyen, då slepp ein sukkerkulør;))
SvarSlettJeg har 2.5 kg. Utbenet hjortelår som jeg skal be venner på. Hvor lang tid tror du det trenger i ovn på 80 - 100 grader? Tar samme fremgangsmåte som deg
SvarSlett